Important CHO MCQ Test 9

Published by Dr.Vivekanand V. Ghodake on

Community Health Officer Free Exam, CHO MCQ Free Test series, CHO Marathi doctor, CHO Important 20 MCQ, CHO Question, Maharashtra CHO Exam 2020,
शेअर करा - आरोग्य विषयक खालील माहिती आवडल्यास नक्की शेअर करा.

CHO free MCQ Test Series, CHO Marathi doctor, CHO Important 20 MCQ with answers, Maharashtra CHO Exam 2020

Get Result with Correct Answers. No need of login. Community Health Officer, CHO MCQ with answers.

29 September 2020 CHO Important MCQ, Solve the following questions

Join our Telegram group for more updates. To join Telegram click on the link given below

https://t.me/CHO_MCQ_Free_Test .

To join our WhatsApp group Click on link given below

https://chat.whatsapp.com/IzFSQEMMZgg1djn0hJggFH

29 September 2020 CHO Important MCQ:-

1) The therapeutic index of a drug is an indicator of?

(A). Potency

(B). Safety

(C). Efficacy

(D). Action

Correct Answer (B). Safety

2) “Drug efficacy” refers to?

(A). Effectiveness of drug in life-threatening conditions

(B). The maximal intensity of response that can be produced by the drug

(C). The dose of the drug needed to produce a half-maximal effect

(D). The minimum dose of the drug needed to produce a toxic effect

Correct Answer (B). The maximal intensity of response that can be produced by the drug

3) Maximum hepatic first-pass metabolism is seen with which of the following routes of drug administration?

(A). Oral

(B). Subcutaneous

(C). Rectal

(D). Sublingual

Correct Answer (A). Oral

4) Which of the following factors has maximum effect on filtration of a drug by the Glomerulus?

(A). Lipid solubility

(B). Plasma protein binding

(C). Degree of ionization

(D).Rate of tubular secretion

Correct Answer (B). Plasma protein binding

5) Pharmacodynamics deals with ?

(A). Mode of excretion of a drug

(B). Mechanism of action of a drug

(C).Transport of drug across the biological membranes

(D). Latency of onset

Correct Answer (B). Mechanism of action of a drug

6) Pharmacovigilance is concerned with the detection of?

(A). Drug potency

(B). Drug interactions

(C). Drug efficacy

(D). Drug adverse effects

Correct Answer (D). Drug adverse effects

7) Pharmacovigilance is a branch of pharmacology concerned with?

(A). Monitoring of the drug

(B). Adverse effects of the drugs

(C). Drug dosing

(D). Drug clearance

Correct Answer (B). Adverse effects of the drugs

8) A 56-year-old male, Amit with heart failure is to be treated with a diuretic drug. Drugs A and B have the same mechanism of action. Drug A in a dose of 50 mg produces the same magnitude of diuresis as 500 mg of drug B. Does this suggest that?

(A). Drug B is less efficacious than drug A

(B). Drug A is more potent than drug B

(C). Drug A is a safer drug than drug B

(D). Drug A will have a shorter duration of action than drug

Correct Answer (B). Drug A is more potent than drug B

9) Administration of which of the following drug requires therapeutic drug monitoring?

(A). Lithium

(B). Haloperidol

(C). Diazepam

(D). Acetazolamide

Correct Answer (A). Lithium

10) Which of the following drugs is an inducer of microsomal enzymes?

(A). Erythromycin

(B). Isoniazid

(C). Ketoconazole

(D). Rifampicin

Correct Answer (D). Rifampicin

11) True statement related to the expiry date of a drug is?

(A). It is the date up to which the drug is likely to be fully potent and safe to take based on scientifically sound product testing if stored properly

(B). The maximum period of expiry is 3 years from the date of manufacture

(C). After the expiry period, there is a fall in the efficacy of the drug

(D). After the expiry period, the drug changes to more toxic compounds

Correct Answer (A). It is the date up to which the drug is likely to be fully potent and safe to take based on scientifically sound product testing if stored properly

Top 5 Books For CHO & Nursing Exam:-

  1. Target High Hindi Book & Target High English Book
  2. NHM (CHO) Community Health Officer Competition Guide
  3. NHM (CHO) COMMUNITY HEALTH OFFICER KI BHARTI PARIKSHA HETU GUIDE
  4. CHO competition Exam guide book – NHM Community health officer (Hindi) Paperback
  5. Staff Nurse Recruitment Exam (Latest) with Over 3200 MCQ’s + 7 Model Test Papers Useful in All Exams Paperback

12) Shelf life of a drug is?

(A). Time from manufacturing date to the expiry date

(B). The time after which the drug loses its potency

(C). Time in which 93% of the drug is eliminated

(D). The time after which drug becomes toxic

Correct Answer (A). Time from manufacturing date to the expiry date

13) Which of the following drugs is commonly administered by intranasal route ?

(A). Adrenaline

(B). Desmopressin

(C). Ganirelix

(D). Dopamine

Correct Answer (B). Desmopressin

14) Therapeutic index of a drug signifies ?

(A). Dose which produces maximum effect

(B). Safety margin

(C). Efficacy

(D). Maximum response that can be elicited by a drug

Correct Answer (B). Safety margin

15) Which of the following statements best describes an “Orphan drug” ?

(A). It is a drug which acts on orphanian receptors

(B). It is a very cheap drug

(C). It is a drug which has no therapeutic use

(D). It is a drug required for treatment or prevention of a rare disease

Correct Answer (D). It is a drug required for treatment or prevention of a rare disease

16) Which of the following statements about a drug having high plasma protein binding is true?

(A). The volume of distribution of the drug is very high

(B). This drug will be filtered quickly by the glomerulus

(C). This drug is likely to have minimum chances of drug interactions

(D). High plasma protein binding decreases the volume of distribution

Correct Answer (D). High plasma protein binding decreases the volume of distribution

17) Which of the following is not a Prodrug?

(A). Lisinopril

(B). Omeprazole

(C). Enalapril

(D). Cyclophosphamide

Correct Answer (A). Lisinopril

18) Which of the following drug is contraindicated in closed-angle glaucoma?

(A). Adrenaline

(B). Timolol

(C). Atropine

(D). Pilocarpine

Correct Answer (C). Atropine

19) An old man comes to you and is diagnosed to be having benign hypertrophy of the prostate. The drug which provides faster and greater symptomatic relief to this patient will be?

(A). Terazosin

(B). Desmopressin

(C). Finasteride

(D). Sildenafil

Correct Answer (A). Terazosin

20) Which is the most dangerous effect of belladonna in very young children?

(A). Dehydration

(B). Hallucination

(C). Hypertension

(D). Hyperthermia

Correct Answer (D). Hyperthermia

Digiprove sealCopyright Material Don't Copy © 2020 Vivekanand Ghodake

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !! कॉपीराईट केलेली माहिती, कॉपी करू नका.
%d bloggers like this: